+32 (0)2 895 67 90 info@in2cloud.be

Telewerk en security …

Een huwelijk gedoemd om te mislukken ?

Gelukkig niet!

Maar als ICT organisatie ligt onze focus sterk op security. We geven je hierbij graag enkele tips rond telewerken maar laten je tevens zien voor welke valkuilen je moet uitkijken.

Van zodra een collega de werkvloer verlaat, beginnen de ict-uitdagingen. Die collega moet immers vanop zijn andere werkplek allerlei applicaties en softwarepakketten kunnen opstarten maar tevens toegang hebben tot allerlei data. En wat met de telefonie? Alles behalve een evidente opdracht om dat huwelijk te doen slagen.

VPN niet langer de gedroomde huwelijkspartner.

VPN (Virtual Private Network) is een eenvoudig concept waarbij je met je privé- of werkpc vanop een externe locatie rechtstreeks verbinding maakt met je beveiligd bedrijfsnetwerk.  Op deze manier heb je toegang tot de gewenste data en applicaties alsof je je fysisch op het werk zou bevinden.  Vroeger was deze VPN-verbinding dé configuratie voor het telewerken.

Valkuil … diezelfde pc, die je buiten het beveiligde bedrijfsnetwerk gebruikt en misschien ook wel deelt met je gezin, is extra vatbaar voor cryptolockers of virussen bijvoorbeeld  (‘malware’). Het is dus best mogelijk dat je via VPN een besmet apparaat in het hart van je bedrijfsnetwerk binnenbrengt, met alle gevolgen van dien.

Naast dit niet te onderschatten risico, is de opzet van een VPN voor een IT-afdeling alles behalve eenvoudig.  De configuratie bij ieder personeelslid is tijdrovend en loopt niet altijd van een leien dakje. Ook de eventuele verbindingsstoringen en de vereiste bandbreedte voor je organisatie kunnen een hindernis zijn.

Wat dan wél?

Virtualisatie via Windows Virtual Desktop is het antwoord. We willen ten stelligste vermijden dat niet-beveiligde toestellen aan gevoelige data geraken en tegelijk ook verzekeren dat iedereen alle applicaties moeiteloos kan gebruiken. Deze virtualisatie kan in de browser of via een app. Op die manier benader je de applicatie of de bedrijfsomgeving via een veilige bubbel. Op deze bubbel kan je pc geen invloed hebben en dit ongeacht je besturingssysteem.

Windows Virtual Desktop

Windows Virtual Desktop (WVD) is een cloudservice voor de virtualisatie van bureaubladen en apps.
Op basis van Azure Windows Virtual Desktop (WVD) kunnen we uw werknemers snel een virtuele desktop bezorgen met Microsoft 365, incl. Teams en alle gebruikelijke Office-toepassingen.
Zelfs uw eigen backoffice-applicaties kunnen we via WVD virtueel aanbieden. WVD integreert uitstekend met Windows 10.

WVD schenkt je bedrijf en werknemers meer flexibiliteit, een betere gebruikerservaring, eenvoudiger beheer en lagere kosten, mede dankzij de diepe integratie met Microsoft 365 en OneDrive .
Als gebruiker krijg je een livestream te zien van het bureaublad van de applicaties die op deze virtuele machines in Azure draaien. Je privé- of werkpc kan zo goed als onmogelijk die virtuele pc in de cloud besmetten.
De klassieke drijfveer blijft ook hier overeind: medewerkers de kans geven om altijd en overal veilige toegang te hebben tot data en applicaties.

Telewerken OK, maar wat met de telefonie?

Meer en meer mensen bellen met hun gsm en gebruiken hiervoor apps zoals WhatsApp of Facebook Messenger. Maar als je belt voor je bedrijf is dit niet werkbaar en wil je toch liever vanuit het vaste bedrijfsnummer kunnen bellen en op dat nummer gebeld worden.
Hoe kan je dan toch je vaste bedrijfsnummer gebruiken als je telewerkt ?
Hiervoor heb je twee mogelijkheden:
Gebruik je reeds Teams en wens je je telefonie volledig via Teams te gebruiken en te beheren, dan kan je via ‘Direct Routing’ een koppeling maken met bijvoorbeeld de cloud telefooncentrale van In2Cloud. Dankzij deze combinatie beschik je volledig over alle belmogelijkheden via de Teams app en dit aan goedkope beltarieven! Daarenboven behoud je je vaste nummer en heb je alle flexibiliteit om oproepen te ontvangen vanop eender welke locatie.
Wens je Teams niet te gebruiken voor je telefonie, dan kan je gaan naar de Voice over IP (VoIP) cloud oplossing. Ook hier beschik je over de goedkope beltarieven, behoud je je vaste nummer en heb je tevens de flexibiliteit om oproepen te ontvangen vanop eender welke locatie. Alleen ben je niet gebonden aan het gebruik van de Teams app of Teams compatibele apparaten.

Een goed huwelijk is goede afspraken maken

  • Tot welke data, applicaties en bestanden moeten collega’s toegang hebben en tot welke niet?
  • Met welke toestellen moeten ze kunnen werken?
  • Van waar mogen ze tot deze zaken toegang hebben en mag dit op eender welk tijdstip (24/7) of liever beperkt tot een bepaalde tijdspanne?

Voor iedere groep van medewerkers of per individu kunnen de regels en policy’s verschillend zijn en moet er dus ook voor gezorgd worden dat alles op de juiste manier geconfigureerd en beveiligd wordt.

Stel de volgende stap niet langer uit

Het telewerken dat ten gevolge van Covid-19 werd ingevoerd, is niet meer uit onze toekomst weg te denken. Wist u dat 8 op de 10 mensen ook na de coronacrisis op zijn minst 2 dagen per week van thuis uit wenst te werken?
Vele bedrijven hebben het telewerken in een zeer korte tijdspanne moeten regelen en dus niet altijd op een veilige en duurzame manier. De gezondheid van je medewerkers en klanten is belangrijk, maar dat van je bedrijf evenzeer, ook op het vlak van ICT.

Wij zijn er voor jou om onze ervaring te delen, je te informeren en je te adviseren om je telewerk-security huwelijk te doen slagen!

Stuur je vragen gerust per mail naar info@in2cloud.be of bel naar 02 895 67 90.

Wij helpen je graag verder!